diumenge, 27 de setembre del 2009

El negoci dels biberons

Moltes persones pensen que qui fomentem la lactància materna estem en contra de la lactància artificial, i no és així, en part, ja que hi han mares que per problemes de salut els és impossible d’alletar i han de recórrer a aquestes fórmules, o que senzillament a la feina no els deixen altra opció…


No obstant denunciem la manca d’informació per part de les empreses que comercialitzen aquests productes i de molts professionals de la salut relacionats amb la infància.


Si els metges/esses i infermers/eres informessin com cal als pares, que alimentar als seus fills artificialment, augmenta el risc de patir moltes malalties enlloc de lloar les bondats de la cultura del biberó, si es preocupessin en formar-se adequadament per a ajudar de veritat a les mares amb algun problema o dubte durant la lactància (que en tenim, i molts) i/o derivessin aquests casos a grups de recolzament, enlloc de donar-se pressa a donar una “ajuda” segurament hi hauria un índex molt més alt de lactància materna i per més temps.


Donar a un nadó llet de fórmula hauria de veure’s com donar un medicament… necessari ÚNICA I EXCLUSIVAMENT en casos puntuals i amb la finalitat d’eliminar-los tant aviat com sigui possible.

És sorprenent veure com la majoria de pares i professionals relacionats amb la salut, desconeixen què és el Codi internacional per a la comercialització de succedanis de la Llet Materna.
Jo, personalment, desconeixia tota aquesta informació quan estava embarassada, ha estat arrel d’alletar al meu fill, únicament amb l’ajuda del Guillem (i de la meva tossuderia en voler donar el pit, en contra de moltíissima gent que m'insistia en que no duraria més de dos mesos) i dels nombrosos llibres que he llegit sobre el tema, que he anat descobrint el negoci del biberó que tenen muntat les farmacèutiques i les grans empreses d’alimentació infantil.


A Espanya no es va ratificar el Codi complert, el Reial Decret 72/1998, de 23 de Gener, pel que s'aprova el Reglament tècnic-sanitari específic dels preparats per a lactants i preparats de continuació deixa via lliure a les empreses que comercialitzen aquests productes per a anunciar lliurement les llets de tipus 2 i altres preparats de continuació. Només limita la llet de tipus 1.


De tota manera, la deixadesa enlloc de la vigilància del compliment d’aquesta llei, fa que se segueixin distribuint aquests productes als pares, que s’utilitzi als professionals de la salut d’intermediaris per a que els facin arribar mostres “gratuïtes”, que en farmàcies i altres punts de venda es publicitin i promocionin aquests productes i que s’utilitzin imatges idealitzades de la lactància artificial, cosa estrictament prohibida per la Llei.


Algunes empreses arriben a extrems vergonyosos, demostrant-nos la seva falta d'ètica fent servir imatges de nadons i/o nens en el seu etiquetat i/o publicitat sabent que es tracta d’una pràctica il·legal i immoral. Continuen però, intentant fer creure que són iguals o semblants a la llet materna, quan saben que no és cert, i quan la Llei els obliga a posar una llegenda a tots els seus envasos del tipus “la llet materna és superior a qualsevol preparat làctic


En aquests vídeos es resumeix la pràctica il·legal i immoral d’aquestes empreses, amb Nestlé al capdavant. Si teniu algun dubte sobre la financiació que aquestes empreses fan als nostres pediatres, mireu per exemple quines empreses patrocinen les beques anunciades a la pàgina oficial de l'Associació Espanyola de Pediatria (AEP) i quines financiaran el proper Congrés anual.



I la propera vegada que algú us “regali” una mostra de llet, o veieu fer-ho a algú proper, penseu en qui haurà de pagar la resta de llet artificial quan el vostre nadó rebutgi el pit per haver tastat la tetina, o quan vosaltres deixeu de produir les “tomes” que els hi doneu als vostres fills amb els biberons de llet regalada.









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada